Credincioșii au asistat, duminică, începând cu ora 17.00 la Vecernia plecării genunchilor oficiată în fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț.
Acesta a arătat, în cuvântul de învățătură, că slujba de Vecernie și procesiunea de Rusalii au un caracter mărturisitor.
„Slujba are un caracter mărturisitor, îl mărturisim pe Iisus Hristos, dar pe lângă acest rol are și unul pragmatic. Din vechea tradiție transilvană s-a obișnuit ca, în ziua de Rusalii, să se facă rugăciune pentru câmp, pentru mediul înconjurător, pentru tot universul. Deci acest lucru îl facem și noi”, a spus înaltul ierarh ortodox.
La rândul lor, reprezentanții Mitropoliei Clujului au explicat că procesiunea continuă o veche tradiție din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului și pentru mediul înconjurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.
La finalul slujbei, cei prezenți au pornit într-o procesiune prin centrul municipiului Cluj-Napoca, având în frunte toți preoții clujeni și credincioșii de la cele 48 de parohii din municipiu, dar și din parohiile învecinate Clujului.
Procesiunea a avut în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana, după care soborul de preoți în rândul cărora s-a aflat și Mitropolitul Andrei Andreicuț.
Procesiunea a avut loc pe traseul Piața Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Unirii – B-dul Eroilor – Piața Avram Iancu, după care întregul alai a revenit în fața Catedralei din Piața Avram Iancu unde a fost oficiată slujba sfințirii mici a apei și au fost rostite rugăciuni pentru natură.